Katedra Pedagogiki i Psychologii

Warsztaty kulinarne „Robimy lody”

W dniu 16 kwietnia 2024 roku w Przedszkolu nr. 214 Janiny Krzemińskiej w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne, które prowadził dr  Marcin Szostakowski. Podczas zajęć grupa „Misie” poznała przepis na pyszne lody. Dzięki zajęciom kulinarnym dzieci mogą poznawać różne tajemnice kuchni, przygotowywać samodzielnie smakowite potrawy, dotykać, wąchać i smakować, bawić się kolorem i kształtem, rozbudzać swoją wyobraźnię i fantazję. Tym razem tematem zajęć był ulubiony deser każdego dziecka, czyli lody. Dzieci dowiedziały się jaki sprzęt i przybory kuchenne będą niezbędne do przygotowania lodów. Poznały także zasady bezpieczeństwa jakie będą obowiązywać w czasie zajęć. Dzieci chętnie opowiadały o rodzajach oraz  smakach swoich ulubionych lodów. Gdy wszystko było gotowe, przedszkolaki z ogromnym zapałem i zaangażowaniem zabrały się do pracy. Pod czujnym okiem Pana Marcina oraz wychowawców praca przebiegała sprawnie i bez trudu. Efektem  pracy były pyszne owocowe lody, które dzieci z radością próbowały. Wszystkie dzieci zgodnie stwierdziły, że samodzielnie przygotowane lody smakują wybornie i chętnie przygotują je samodzielnie w domu.